Istraživanje uslova rada u Slovačkoj 01.09.2017. – 25.09.2017.

Institut za socijalnu I obrazovnu politiku je nakon više pritužbi crnogorskih građana na agencije za zapošljavanje iz Srbije I uslove rada u kompanijama gdje su raspoređeni na radna mjesta,poslao radnu grupu na čelu sa direktorom Instituta,Mitrom Radonjićem da provjeri navode crnogorskih državljana.

Nakon što su članovi radne grupe Instituta poslali aplikacije za posao I agencije im odgovorile da je za rad u zemljama EU potrebna određena dokumentacija koju moraju pripremiti kao I ugovor o radu koji su putem mejla poslati,odabrana je FT Agencija jer za rad u Slovačkoj ( zemlji članici EU) nisu tražili nikakva posebna dokumenta osim diplome bilo koje škole I potvrde da aplikant nije osuđivan ali ta potvrda nije obavezna,kao ni znanje stranog jezika.

Članovi radne grupe su otišli u Beograd I autobusom agencije prevezeni u mjesto Stara Tura kako bi bili raspoređeni na radna mjesta već sjutra,a za šta je naplaćeno 50e po osobi.Kako u Staroj turi nije bilo mjesta za sve aplikante,jedan dio njih (među kojima je bio I direktor Instituta Mitar Radonjić) su prebačeni u obližnje selo Vadovce u kolektivni smještaj.

Smještaj je preuređena poslovna zgrada na dva sprata sa zajedničkim kupatilom I kuhinjom I dvije veš mašine.Napominjemo da je u trenutku dolaska našeg direktora u kolektivni smještaj u Vadovcima bilo smješteno oko 90 ljudi u sobama, ranijim kancelarijama, po 6 do 8 osoba.

Sjutra ujutro su kombijem preveženi do fabrike Hanivel (Honeywell) koja proizvodi djelove za plinomjere.Nakon polusatne obuke,Mitar Radonjić je raspoređen na radon mjesto gdje je sastavljao sigurnosne ventile za plinomjere. Sigurnosni ventili koje je Radonjić sastavljao su služili da u slučaju curenja plina ili nekog drugog kvara se automatski aktiviraju I isključe protok plina kroz sistem.Napominjemo da je obuka koju je Radonjić prošao trajala nepunih pola sata.

Po dogovoru je satnica rada trebala da bude plaćena 2,6e I dodatnih 1.3e dnevno nadoknada za hranu što bi u krajnjem iznosilo 30 radnih dana po 8 sati rada 624 eura I dodatnih 39 eura za hranu,dakle 663 eura na mjesečnom nivou bez prekovremenog,što je takođe obećano uz tvrdnju da će zarada biti ne manja od 800 eura mjesečno. Realnost je potpuno drugačija-nadoknada za hranu nije isplaćivana a prekovremeni rad nije omogućen iz razloga što odluku o prekoovremenom radu donosi šef smjene koji je zaposleni fabrike I u skladu sa potrebama fabrike određuje dodatne radne sate.

Pored toga,za svaki od smještaja postoje izvjesni ,,koordinatori’’ za radnike koji mogu u skladu sa internim pravilnikom (koji je napisan ručno na listu a4 formata) da odrede kazne za radnike. Mitar Radonjić je bio kažnjen sa 50 eura nakon 15 dana,dan prije povratka za Crnu Goru.Dokumenta koja je predao prilikom dolaska u smještaj-diplomu,potvrdu o neosuđivanosti I fotokopiju pasoša nikad nije dobio nazad. Predstavnici FT agencije koji većinom regrutuju radnike preko facebook-a su Milovan Miki Stanković I njegova supruga Suzana.

Projekat je finansiran iz redovnog budžeta Instituta. PRESS CLIP po završetku projekta

Institut za socijalnu I obrazovnu politiku ohrabruje sve crnogorske državljane koji se nalaze na radu u inostranstvu I koji su prevareni od strane agencija za zapošljavanje a nisu u mogućnosti da se vrate u Crnu Goru zbog nedostatka finansijskih sredstava ili nekih drugih razloga,kontaktiraju naš pravni tim putem maila info@nvoisop.com ili putem društvenih mreža I kontakt telefona,a mi ćemo u roku od 48 sati obezbijediti svu potrebnu logističku,pravnu I finansijsku pomoć državljanima Crne Gore.

Prijavite se na Newsletter!