Ja imam dijabetes,a ne dijabetes mene

 

14.11.2018. u prostorijama Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku održano je predavanje pod nazivom ,,Ja imam dijabetes, a ne dijabetes mene'' u saradnji Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku i Savjeta za implementaciju omladinske politike Danilovgrad u okviru oblasti rada Instituta i Savjeta-psiho-fizičko zdravlje mladih i zdravi stilovi života.

Dijabetes je poslije raka pluća druga bolest sa elementima životne ugroženosti za pacijenta. Bolest se u fazi predijabetesa može uočiti ako dolazi do pogoršanja vida, ako trnu prsti na nogama i rukama, ako postoji poremećaj mokrenja i dr. Količina šećera u krvi može se jednostavno izmjeriti aparatom za mjerenje nivoa šećera u krvi, ali nije dovoljno mjeriti nivo šećera samo ujutro već i dva sata poslije ručka. U novije vrijeme postoji i elektronski aparat ‘FreeStyle Libre’ koji se namjesti na ruku i koji mjeri razinu šećera bez uboda iglom koji je dosta skup ali I pored toga proizvođač ga, zbog velike potražnje, ne stiže u dovoljnoj mjeri proizvesti.

U uznapredovanom stadijumu bolesti često dolazi do ,,dijabetičkog stopala’’ a amputacija noge najgora je komplikacija ovog vida šećerne bolesti jer pacijenti kojima je amputirana noga u pravilu ne žive dugo. Dijabetičari često doživljavaju i srčani udar zbog promjena na velikim venama. Postoji statistički podatak da čak 75% dijabetičara umre od srčanih bolesti.

Kako bi se preventivno djelovalo potrebno je kontroliaati tjelesnu težinu, paziti na prehranu, više se kretati, prestati sa pušenjem I  smanjiti nivo holesterola i šećera u krvi posebno kod mlađe populacije kod koje je u modernom dobu sve veća pristnost gojaznosti koja je izuzetno pogodna za pojavu šećerne bolesti.Po završetku predavanja organizovano je mjerenje nivoa šećera u krvi.

Predavači su bili izvršni direktor Instituta Mitar Radonjić I izvršna direktorica Savjeta Milica Đukanović.

Prijavite se na Newsletter!