Međunarodna povelja o otvorenim podacima

 

10.12.2018. održano je prvo predavanje u okviru projekta  koji zajednički sporovode Institut za socijalnu i obrazovnu politiku i Savjet za implementaciju omladinske politike ,,Otvorenost podataka – imperativ demokratije '' pod nazivom ,,Međunarodna povelja o otvorenim podacima''.

U preambuli povelje ističe se da sve veća globalizacija olakšana tehnologijom i društvenim medijima znači ogroman potencijal za učinkovitiji rad Vlade I direktno podstiče društveni rast.. Pristup podacima omogućava pojedincima i organizacijama sticanje novih znanja, podataka i inovacija koje mogu poboljšati živote drugih te pomoći poboljšanje protoka informacija unutar zemalja i između njih. Međutim, podaci koje vlade i javne institucije prikupljaju nisu uvijek lako dostupni javnosti. Članice G8 složile su se da su otvoreni podaci neiskorišteni resurs u izgradnji bolje međusobne povezanosti unutar drutva na relaciji građanin –Vlada kao I na međunarodnom nivou te su se složili da izrade skup načela koja će biti temelj za pristup, distribuciju i ponovno korištenje podataka koje nude vlade skupine G8.

 

Ta su načela:

  • otvoreni pristup kao pravilo
  • kvalitet i količina
  • dostupnost svima
  • oslobađanje podataka za poboljšanje upravljanja
  • oslobađanje podataka za inovacije.

Predavač je bio izvršni direktor Instituta – Mitar Radonjić a medijatorka Milica Đukanović – izvršna direktorica Savjeta za implementaciju omladinske politike.

Prijavite se na Newsletter!