Pravilna zaštita od polno prenosivih bolesti

 

19.11.2018. u prostorijama Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku održano je predavanje  pod nazivom ,,Pravilna zaštita od polno prenosivih bolesti'' u  saradnji Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku i Savjeta za implementaciju omladinske politike Danilovgrad u okviru oblasti rada Instituta i Savjeta-borba protiv svih oblika zavisnosti i polno prenosivih bolesti i psiho-fizičko zdravlje mladih.

Većina polno prenosivih bolesti je izlječiva, a one koje spadaju u hronične pravim liječenjem mogu se držati pod kontrolom. Najbitnije je na vrijeme reagovati i biti obavešten kako bi se lakše prepoznali simptomi I pravilno reagovalo.Kako biste smanjili rizik od dobijanja neke od polno prenosivih bolesti, trudite se da ojačate imunitet tako što ćete spavati minimum 7 sati, smanjiti unos alkohola i brze hrane i ostaviti pušenje a najvažnije od svega je redovno koristiti zaštitu prilikom seksa.

Trihomonijaza

Ovo je polno prenosiva bolest, koju uzrokuje mali organizam po imenu trihomonas vaginalis (trichomonas vaginalis). Najčešće su ovom bolešću pogođene žene, iako i muškarci mogu postati zaraženi i prenijeti infekciju na svoje partnere/ke seksualnim kontaktom.

Simptomi: Bol pri mokrenju, svrab i nadraženost genitalija, nelagoda tokom seksualnog odnosa..

Kako se otkriva: Da bi dijagnostikovao trihomonijazu, doktor mora uraditi fizičko ispitivanje i test u laboratoriji.

Liječenje: Antibioticima koje će vam propisati ljekar.

Humani papiloma virusi (HPV)

Ovo je grupa virusa koja napada genitalije i ukoliko je imunitet oslabljen može izazvati benigne (kondilomi) i potencijalno maligne promene.Postoji mnogo tipova HPV-a od kojih su 6 i 11 oni koji izazivaju pojavu polnih bradavica - kondiloma.Pogađa kako žene, tako i muškarce i prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Najvažnija komplikacija HPV infekcije je mogućnost nastanka karcinoma grlića materice kod žena inficiranih tipovima visokog rizika (16,18, 31)

Simptomi: Kondilomi su izrasline nastale kao rezultat infekcije HPV-om i to 6 i 11. Značajno je znati da možete biti prenosilac virusa čak i bez vidljivih simptoma.

Kako se otkriva: Ukoliko nemate vidljive polne bradavice, ljekar će uraditi ginekološki pregled, kolposkopski (mikroskopski) pregled grlića i spoljnih genitalija, kao i PAPA test I ako posumnja na HPV infekciju uradiće tipizaciju virusa sa grlića.

Liječenje: Liječenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva njihovo uklanjanje, radi se dosta uspješno, ali ne postoji lijek koji će zauvijek odstraniti HPV virus iz organizma. U većini slučajeva organizam se vremenom sam od njega očisti.

Stidne vaši

Ovo su mali insekti koji se hrane ljudskom krvlju i veoma brzo se razmnožavaju. Iako stidne vaši uglavnom žive u genitalnoj regiji organizma, u okolini penisa ili vagine, ponekad mogu biti pronađeni i u ostalim regijama.

Simptomi: Kao što je slučaj i sa drugim polnim bolestima i polnim infekcijama, ponekad nema nikakvih simptoma koji bi pokazali da su stidne vaši prisutne. Simptomi koje ćete imati su jednostavno iritacija i svrab u genitalnoj regiji.

Kako se otkriva: Ako sumnjate da možda imate simptome koji ukazuju na njih, možete pokušati da provjerite tako što ćete izbliza pregledati svoje stidne dlačice. Moguće ih je vidjeti golim okom, mada je to prilično teško jer su veoma male i kreću se prilično brzo.

Liječenje: Postoje šamponi i kreme koji se koriste za uklanjanje stidnih vaši.

Gonoreja

Ovo je relativno česta polna bolest koja je izazvana bakterijom gonokokom.Vrlo lako se prenosi sa jedne osobe na drugu što je i razlog njene rasprostranjenosti. Simptomi: Simptomi gonoreje su generalno blagi ili gotovo neprimjetni. Pojave kao što su peckanje prilikom mokrenja, žućkasti sekret, krvarenje vagine mogu ukazati na pojavu ovog oboljenja.

Kako se otkriva: Odlaskom kod ljekara nakon što ste primjetili simptome možete utvrditi da li je u pitanju gonoreja. Postoje i pouzdane metode uz pomoć kojih se može raditi test na gonoreju koje utvrđuju prisustvo bakterije gonokoka.Poslije testiranja,ljekar će vam propisati antibiotik pomoću koga će se organizam očistiti od infekcije. Ukoliko se ne liječi, kod žene može doći do širenja infekcije nagore i upale unutrašnjih genitalnih organa sa tendencijom nastanka upale karlice i zato je bitno pridržavati se propisane terapije.

Herpes

Ovo je polna bolest koju izaziva virus herpesa. Postoje dva tipa virusa HSV-1 i HSV-2. Uglavnom pogađa genitalni region i karakterističan je po bolnim plihovima koji se prazne i na tim mjestima ostaju rane na koži koje se vraćaju. Liječenje herpesa je neophodno.

Simptomi: HSV-2 tip virusa je mnogo češći i izaziva pojavu plihova u genitalnoj regiji. Takođe se mogu javiti groznica (drhtavica, povišena temperatura), otečene žlijezde i upala grla. Kako se otkriva: Pravilnu dijagnozu može postaviti jedino doktor. Uglavnom je običan pregled dovoljan da se postavi dijagnoza, ali ukoliko nema vidljivih simptoma ljekar vam može uzeti bris sa sumnjivih delova kože i testirati ga u laboratoriji. Drugi način je uzimanje uzoraka krvi i njihovo testiranje.

Liječenje: Postoji terapija koju će vam ljekar propisati, ali će ona samo smanjiti uticaj virusa na organizam i ojačati ga. Nijedan preparat ne može virus u potpunosti odstraniti iz organizma.

Hlamidija

Ovo je veoma česta polna bolest čiji je uzročnik mikroorganizam sličan i bakteriji i virusu. Svaka seksualno aktivna osoba može biti zaražena i ukoliko se ne liječi može doći do trajnih oštećenja reproduktivnih organa usled infekcija, samim tim i do steriliteta - i kod žena i kod muškaraca.

Simptomi: Veoma često se dešava da nema nikakvih simptoma i zato je redovan odlazak kod ginekologa neophodan. Ukoliko ima simptoma, to su: peckanje prilikom mokrenja, pojačan vaginalni sekret, bol u donjem dijelu leđa, bol prilikom seksa i vaginalno krvarenje između ciklusa.

Kako se otkriva: Ovu bolest može pravilno dijagnostikovati jedino ljekar uz pomoć testa na hlamidiju. Kako bi se test uradio, potrebno je uzeti uzorak brisa iz kanala grlića (može i iz tjelesne tečnosti ili urina).

Liječenje: Hlamidija se liječi antibioticima koje će vam propisati ljekar. Veoma je bitno da se pridržavate uputstva i da nikako ne prekidate terapiju. Takođe je potrebno da se suzdržavate od seksualnih aktivnosti kako ne biste zarazili partnera.

Sifilis

Ovo je bolest koja, ukoliko se ne liječi, može dovesti do opasnih oštećenja nervnog sistema, srca, mozga i čak do smrti. Prenošenje bakterije sifilisa dešava se uglavnom tokom seksa.

Simptomi: Sifilis se razvija u četiri faze: stvaranje bezbolne rane na mjestu gde je bakterija ušla u organizam, osip po tijelu, prikrivena faza (nema vidljivih simptoma) i kasni stadijum (simptomi zavise od komplikacije koje se razviju).

Kako se otkriva: Ima nekoliko preciznih analiza krvi koje će dokazati prisustvo infekcije. Najčešće primjenjivan test bio je Vasermanov test, ali je on poslednjih godina zamijenjen preciznijim testovima. U svakom slučaju, ako primjetite neke od simptoma, obavezno posjetite ljekara, a on će vas uputiti u dalju proceduru.

Liječenje: Penicilin i drugi antibiotici pokazali su se odlično u liječenju ove bolesti. Rezultati su mnogo bolji što se ranije počne sa liječenjem.

Hepatitis B

On spada u polne infekcije koje prouzrokuju zapaljenje jetre. Može biti akutni koji traje do 6 mjeseci ili hronični koji traje više od 6 mjeseci. Može se prenositi seksualnim odnosom ili preko krvi (npr. korišćenjem upotrijebljenog šprica). Takođe se može prenijeti i rođenjem ukoliko je majka zaražena.

Simptomi: Kod akutnog hepatitisa dolazi do gubitka apetita, mučnine i iscrpljenosti, bolova u stomaku, žutice..Ako pređe u hroničan oblik, tada počinju upale jetre, a ako se ne liječi može doći do ciroze i raka.

Kako se otkriva: Infekcija bilo kojom vrstom hepatitisa može se utvrditi testom krvi. Ako su rezultati testa na Hepatitis B pozitivni, ljekar će identifikovati tip virusa i propisati odgovarajuću terapiju. Ponekad se zahtijeva biopsija jetre kako bi se ustanovilo koliko je opasan stepen bolesti.

Liječenje: Kako bi se organizam odbranio od akutne forme hepatitisa, potrebno je mnogo odmaranja i unosa tečnosti. Ako imate hronični oblik ovog oboljenja, ljekar će vam propisati odgovarajuću terapiju.

HIV

Ovo je virus koji napada imunitet i stvara mogućnost da se razvije sida. Prenosi se seksualnim putem i putem krvi. Osoba koja ima HIV ne mora da ima i sidu. Ali ukoliko osoba ima sidu, ima i HIV virus.

Simptomi: Javljaju se simptomi koji podsjećaju na simptome gripa, povišena temperatura, iscrpljenost, glavobolja, uvećanje limfnih čvorova...

Kako se otkriva: Jedini način da se ovaj opasni virus otkrije jeste testom koji se radi iz uzorka krvi. Sida je ekstremno opasna bolest i svi koji su često seksualno aktivni, a ne koriste kondom, ili su koristili istu iglu za injekciju sa nekim treba da se testiraju.

Liječenje: Lijek za sidu ne postoji i zato je korišćenje kondoma obavezno tokom seksualnog odnosa.

Nakon predavanja je svim učesnicima podijeljeno 15  osnovnih paket intervencija za prevenciju HIV-a I PPI

Predavači su bili izvršni direktor Instituta Mitar Radonjić I izvršna direktorica Savjeta Milica Đukanović.

Prijavite se na Newsletter!