Senzibilitet društva prema osobama sa HIV/AIDS-om

 

16.10.2018. u prostorijama Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku održano je predavanje  pod nazivom ,,Senzibilitet društva prema osobama sa HIV/AIDS-om,'' kao dio projekta u nastavku Anketnog istraživanja ,,Senzibilitet srednjoškolaca prema osobama sa HIV-om'' na uzorku od 298 srednjoškolaca,koje je u  saradnji Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku i Savjeta za implementaciju omladinske politike Danilovgrad obavljeno, a u okviru oblasti rada Instituta i Savjeta-borba protiv svih oblika zavisnosti i polno prenosivih bolesti i psiho-fizičko zdravlje mladih.

Rezultati anketnog istraživanja su pokazali nizak nivo senzibiliteta srednjoškolaca iz Bara,Podgorice,Danilovgrada i Nikšića prema osobama sa HIV-om,čak 72% ispitanika ne bi voljelo da u njihovom razredu ili društvu bude osoba sa HIV-om dok je 56% ispitanika pomiješalo pravilne definicije HIV-a i AIDS-a što nam je pokazalo da je nedovoljan stepen znanja iz ove izuzetno važne oblasti za mlade.

Svega 52% ispitanika je odgovorilo u potpunosti tačno na pitanje ,,Na koje načine se HIV može prenijeti'' što je vrlo zabrinjavajuć podatak kad znamo da je za ovo pitanje bilo ponuđeno više načina i ispitanici su trebali da zaokruže načine prenošenja.

Institut i Savjet će u 2019-oj godini sprovesti niz predavanja i panel diskusija sa ciljem podizanja nivoa senzibiliteta primarno srednjoškolaca,a zatim i cijelog društva prema osobama sa HIV/AIDS-om sa ciljem podizanja nivoa senzibiliteta društva prema osobama sa HIV/AIDS-om.

Predavači su bili izvršni direktor Instituta Mitar Radonjić I izvršna direktorica Savjeta Milica Đukanović.

Prijavite se na Newsletter!