Značaj otvorenosti podataka

 

18.12.2018. održano je drugo predavanje u okviru projekta  koji zajednički sporovode Institut za socijalnu i obrazovnu politiku i Savjet za implementaciju omladinske politike ,,Otvorenost podataka – imperativ demokratije '' pod nazivom ,,Značaj otvorenosti podataka''.

Otvoreni podaci su podaci koji se mogu slobodno koristiti bez ograničenja, ponovno koristiti i podijeliti  sa bilo kime - uz uslov imenovanja autora.

U vezi sa otvorenim pristupom podacima kao pravilom podrazumijevaju se vladini podaci u najširem mogućem smislu. To se odnosi na podatke u vlasništvu državnih, federalnih, lokalnih ili međunarodnih tijela. Priznaje se, međutim, da postoje opravdani razlozi zašto neki podaci ne mogu biti objavljeni ali svakako je važno da svi oni podaci koji nisu proglašeni kao tajni budu objavljeni jer građani moraju imati uvida u sve ono što njihova Vlada radi. Važnost otvorenosti podataka se ogleda I u činjenici da se objavljivanjem podataka smanjuje pritisak na javne institucije u smislu traženja određenih podataka I povećava inkluzivnost građa I participacija.

 

Predavač je bio izvršni direktor Instituta – Mitar Radonjić a medijatorka Milica Đukanović – izvršna direktorica Savjeta za implementaciju omladinske politike.

Prijavite se na Newsletter!