Najčešće zablude u vezi sa HIV/AIDS

 

21.09.2018. u prostorijama Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku - ISOP održano je predavanje  pod nazivom ,,Najčešće zablude u vezi sa HIV/AIDS’’ saradnji Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku – ISOP-a i Savjeta za implementaciju omladinske politike – SIOP-a.

Najčešće zablude u vezi sa HIV/AIDS-om su:

Sa HIV-om se mogu zaraziti ako sam među ljudima koji su oboljeli od HIV-a. Istraživanja pokazuju da se HIV ne prenosi dodirom, suzama, znojem, ili slinom. Ne možete se zaraziti HIV-om ako dišete isti zrak kao netko tko je HIV pozitivan,dodirnete WC dasku ili kvaku nakon HIV-pozitivne osobe,pijete vodu sa česme,grljenjem, ljubljenjem  ili rukujući se sa nekim ko je HIV pozitivan,dijeljenjem pribora za jelo sa HIV pozitivnom osobom,korištenjem opreme za vježbanje u teretani .Možete se zaraziti inficiranom krvi, spermom, vaginalnom tekućinom I dojenjem (prenos sa majke na bebu) Komarci prenose HIV infekciju Budući da se HIV prenosi krvlju, ljudi su zabrinuti da ugrizi komaraca mogu širiti HIV. Nekoliko studija, međutim, pokazuju da nema dokaza koji dokazuju ovu tvrdnju – čak ni i u područjima sa puno komaraca i slučajeva HIV-a. Kad komarci grizu, oni ne ubrizgavaju krv osobe ili životinje koju su prije ubole. HIV sam pozitivan- moj život je gotov U ranijim godinama bolesti epidemije, smrtnost od AIDS-a bila je izuzetno visoka. Ali danas, antiretrovirusni ljekovi omogućuju HIV-pozitivnoj osobi - pa čak i onima s AIDS-om - da žive puno duže.

Kod oralnog seksa nije potrebno koristiti kondome jer se oralnim seksom ne može prenijeti HIV Kondomi se moraju koristiti kod svakog seksualnog odnosa bio on vaginalni, analni i oralni jer se HIV može prenijeti na svaki od navedeninh načina. Nemam biseksualne seksualne odnose-ne mogu se zaraziti HIV-om Istraživanja su pokazala da je oko 36% muškaraca i 78% žena postalo HIV pozitivno putem heteroseksualnog seksualnog kontakta. Ako primam terapiju nisam zarazan/na virusom HIV-a Kad se HIV dobro tretira, može se smanjiti količina virusa u krvi na nizak nivo da se ne mora pojaviti u krvi prilikom testa ali istraživanja pokazuju da je virus još uvijek "skriven" u drugim djelovima tijela. Zbog toga je bitno da se praktikuje siguran seksualni odnos  tako da se ne prenese virus na drugu osobu. Partner i ja oboje smo HIV pozitivni i nema razloga da praktikujemo zaštićen polni odnos Praktikovanje sigurnog seksa - zaštita kondomima  može vas zaštititi od izloženosti drugim (potencijalno otpornim na lijekove) sojevima HIV-a. Mogu prepoznati da je neka osoba HIV-pozitivna Može se biti HIV pozitivan a da se simptomi godinama ne manifestuju. Jedini način da se utvrdi postojanost HIV-a je putem testiranja. Nakon predavanja je svim učesnicima podijeljeno 25  osnovnih paket intervencija za prevenciju HIV-a I PPI

Predavači su bili izvršni direktor Instituta Mitar Radonjić I izvršna direktorica Savjeta Milica Đukanović.

Prijavite se na Newsletter!