Seksualne slobode modernog društva-opasnost od polno prenosivih bolesti

 

15.10.2018. u prostorijama Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku održano je predavanje  pod nazivom ,, Seksualne slobode modernog društva-opasnost od polno prenosivih bolesti‘’u saradnji Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku i Savjeta za implementaciju omladinske politike Danilovgrad u okviru oblasti rada Instituta i Savjeta- Borba protiv svih oblika zavisnosti i polno prenosivih bolesti i psiho-fizičko zdravlje mladih.

U modernom vremenu u kojem živimo,lične slobode su umnogome uznapredovale što je dobro i poželjno,ali kao što to obično biva,postoji i ona druga strana medalje,u ovom slučaju opasnost od polno prenosivih bolesti koje se javljaju i prenose kao nuspojava slobodnog ponašanja i opšte prihvaćenosti neobaveznog seksa.

Seksualnost je jedna od osnovnih i najljepših karakteristika ljudskih bića. Seksualnost čini da se međusobno privlačimo. Nažalost, uporedo sa radostima koje donosi, raste i opasnost koju seksualni odnos nosi sa sobom-opasnost od polne bolesti.

Polne bolesti tj. venerične bolesti i virusi koji ih izazivaju, u današnje vrijeme šire se brzinom šumskog požara i potrebno je preduzeti određene korake kako bismo se zaštitili.

"Muške" i "ženske" polne bolesti: Postoji mišljenje da postoje "ženske polne bolesti" i "muške polne bolesti", ali je bitno reći da su to iste polne bolesti, jer su virusi ili bakterije koje ih izazivaju isti, ali se simptomi polnih bolesti kod muškaraca razlikuju od simptoma bolesti kod žena, i u tom smislu se može govoriti o razlikama.Mogu se prenositi polnim odnosom, poljupcima, oralno-genitalnim kontaktom (oralni seks), kao i korišćenjem zajedničkih igračaka i pomagala za seks. Polno prenosive bolesti (PPB) su infektivne bolesti koje se prenose bilo kojom vrstom seksualnog odnosa, bilo vaginalnim, bilo analnim.

‘'Tradicionalne‘' PPB su gonoreja, sifilis, meki šankr i venerični limfogranulom. Ipak, postoje i druge bolesti koje se mogu prenijeti polnim kontaktom i one se razlikuju u smislu da li su virusne,bakterijske,gljivične ili protozoalne:

Virusne infekcije: AIDS, genitalni herpes, hepatitis B, hepatitis C, genitalne bradavice Bakterijske infekcije: hlamidija Gljivične infekcije: kandidijaza Protozoalne infekcije: trihomonijaza

Osim AIDS-a,postoje dobre šanse za izliječenje za sve pomenute PPB - pod uslovom da medicinsko liječenje počne na vrijeme što se postiže redovnim testiranjem kad god imamo nezaštićeni seks jer u suprotnom mogu nastati ozbiljne komplikacije. Lista na kojoj se nalazi spisak najčešćih simptoma polnih bolesti: Imate li pojačanu sekreciju neprijatnog mirisa iz vaših genitalija? Imate li osip ili svrab u genitalnom predelu? Da li imate bilo kakve otoke, bradavice ili plikove u pubičnom regionu ili u blizini analnog otvora? Da li ste primijetili neuobičajen-neprijatan miris u predelu genitalija? Da li ste primijetili čudan plih ili otvorenu ranu u blizini genitalija? Imate li bol tokom seksualnog odnosa? Imate li krvarenje prilikom seksualnog odnosa?

Da li imate bol u stomaku? Da li ste primijetili ikakvu neuobičajenu ili neobjašnjivu natečenost? Da li je vaša mokraća tamna ili ima neprijatan, čudan miris? Da li imate osjećaj peckanja prilikom mokrenja?

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, odmah se obratite vašem doktoru.

Većina polnih bolesti je izlječiva, i to jako brzo ako se sa liječenjem počne blagovremeno.Dakle vrijeme je bitan faktor.

Žene su više osjetljive na polno prenosive bolesti nego muškarci i to nema nikakve veze sa promiskuitetom. Žene su više osjetljive na infekcije u odnosu na muškarce i to je stvar anatomije. Lakše muškarac prenosi infekciju ženi, nego obrnuto. Polne bolesti se takođe teže otkrivaju kod žena.

Postoji više od 25 poznatih polno prenosivih bolesti.Najčešće polno prenosive bolesti su klamidija, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papiloma virus (HPV), sifilis, stidne vaši i trihomonijaze. Infekcije mogu biti virusne, bakterijske ili parazitske.

Suprotno ustaljenom mišljenju, oralni seks ne znači da igrate na sigurno. U stvari, nakon nezaštićenog oralnog seksa ste u posebno visokom riziku za gonoreju, sifilis, herpes i hepatitis B. Uvijek koristite kondom kad imate oralni seks s novim partnerom/kom. Ženski kondom takođe može pomoći i smanjiti rizik od polno prenosivih bolesti, te bi trebao biti korišćen prilikom oralnog seks.Polno prenosive bolesti se mogu dobiti vaginalnim, analnim i oralnim putem, ako dođete u kontakt sa sjemenom. vaginalnom tečnošću i krvlju. Neke polno prenosive bolesti također mogu ući u tijelo kroz malene posekotine, genitalije i anus.Bakterijske polno prenosive bolesti poput klamidije, gonoreje i sifilisa mogu biti izlečene. Virusne polno prenosive bolesti kao što su herpes, hepatitis B, HIV, HPV i genitalne bradavice su neizlječive, iako se mogu kontrolisati.

Neke polno prenosive bolesti su asimptomatske.

Budući da određene bolesti nemaju vidljivih simptoma, možda ne znate da ste vi ili vaš partner zaraženi. Hlamidija, na primjer, je posebno asimptomatska. Isto tako, može potrajati i do 10 ili više godina da osoba razvije simptome HIV-a.

Simptomi su često slični onima koje uzrokuju druge infekcije, pa je lako pogriješiti.Zapamtite: ne morate imati simptome da bi bili zaraženi.

Budući da su mnoge polno prenosive bolesti asimptomatske, teško je znati koliko se ljudi zarazi svake godine.Neizliječene polno prenosive bolesti mogu imati ozbiljne posljedice.

Žene više pate od čestih i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija od polno prenosive bolesti nego muškarci.Polno prenosive bolesti mogu uzrokovati upalnu bolest karlice, rak grlića materice, bolesti jetre i neplodnost. Neke se mogu preneti s majke na dijete pre, u toku ili nakon rođenja. Trudne žene sa polno prenosivim bolestima imaju takođe veći rizik za pobačaj i prijevremeni porođaj. U najgorem slučaju, neizliječen sifilis može dovesti do smrti.

Hlamidija je najčešća polno prenosiva bolest i većina oboljelih od hlamidije ni ne zna da boluju. Hlamidija inficira vrat materice, koji je kod adolescentkinja najosjetljiviji, jer se njihov vrat materice mijenja tokom puberteta. Većina žena sa hlamidijom nema simptome. Ukoliko se ne liječi, hlamidija može uzrokovati zapaljenje karlice, vanmaterničnu trudnoću i neplodnost. Srećom, ako se rano otkrije, hlamidija se može lako izliječiti antibioticima, s obzirom da je bakterijska infekcija.

Većina ljekara ne testira pacijente na polno prenosive bolesti. Manje od jedne trećine ljekara rutinski testira pacijente za polno prenosive bolesti.I ne pretpostavljajte da normalan PAPA test znači da ste zdravi. Papa test samo detektuje promjene u ćelijama vrata materice, ali nije pouzdan za određene bolesti. Međutim, abnormalni papa test može ukazivati na HPV i daljnji testovi su preporučljivi.

Kondomi nisu 100% garancija protiv polno prenosivih bolesti. Kondomi su najbolji i jedini način zaštite protiv polno prenosivih bolesti. Koristite novi kondom svaki put kada imate oralni, analni ili vaginalni seks s novim partnerom izvan monogamnog odnosa.Većina oboljelih osoba nikada neće znati da ima HPV, jer imunološki sistem može eliminisati manje agresivne oblike HPV-a. Međutim, agresivniji sojevi HPV-a mogu uzrokovati višestruke zdravstvene probleme, poput raka vrata materice. Jedini način za otkrivanje HPV-a je kroz Papa test, gdje su vidljive prekancerozne promene vrata materice i apelujemo na sve prisutne da se redovno testiraju i time preveniraju eventualne komplikacije u budućnosti.

Predavači su bili izvršni direktor Instituta Mitar Radonjić i izvršna direktorica Savjeta Milica Đukanović

Prijavite se na Newsletter!