Tradicija VS Žena preduzetnica

 

22.08.2018. u prostorijama Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku održano je predavanje  pod nazivom ,,Tradicija VS Žena preduzetnica'' u  saradnji Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku i Savjeta za implementaciju omladinske politike Danilovgrad, a u okviru oblasti rada Instituta i Savjeta-rodna i polna ravnopravnost.

Kultura i tradicija našeg podneblja stavlja ženu u okvire koji joj dodjeljuju ulogu one koja treba da drži tri stuba u kući – kao supruga, majka i domaćica. Izostanak očekivane podrške članova porodice, kao i uzora u vidu drugih žena koje grade karijeru i s istim uspjehom podižu djecu i brinu o domaćinstvu, najčešće potpuno eliminišu mogućnost za donošenje odluke o otpočinjanju biznisa.

Ukoliko podrška postoji, javlja se drugi problem, a to su, finansije.

Lošiji položaj žena u odnosu na muškarce po pitanju kreditiranja ogleda se u činjenici da, tradicionalno, većina žena u Crnoj Gori ne posjeduje sopstvenu imovinu, pa nije u mogućnosti da samostalno obezbijedi kreditiranje. To je potvrdilo i istraživanje koje je Unija poslodavaca Crne Gore sprovela, a po kojem je čak 56 odsto ispitanica - postojećih preduzetnica upravo pristup kreditima prepoznalo kao barijeru za pokretanje biznisa iako postoje jako podržavajući uslovi za kreditiranje žena preduzetnica u vidu malih kamatnih stopa,grejs perioda i mentorstva.

Poseban problem predstavlja  usklađivanje poslovnog i privatnog života gdje opet preovlada tradicionalno shvatanje da je ženi mjesto pored djece i u kuhinji pa se žene nerijetko odluče da podlegnu tradiciji i zapostave svoje poslovne ideje.Institu za socijalnu i obrazovnu politiku će u budućem periodu organizovati treninge za pisanje biznis planova za žene iz ruralnih područja kako bismo pružili podršku ženama koje teže sopstvenom biznisu.

Predavači su bili izvršni direktor Instituta Mitar Radonjić I izvršna direktorica Savjeta Milica Đukanović.

Prijavite se na Newsletter!