,,Zakon o slobodnom pristupu informacija“

 

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je 12.12.2017. organizovao predavanje ,,Zakon o slobodnom pristupu informacijama’’ u sklopu jedne od oblasti kojima se Institut bavi-Transparentnost javne uprave.

2012 godine u Crnoj Gori je usvojen Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Kad je zakon počeo da se primjenjuje pojavile su se teškoće i otvorila neka pitanja. Državni organi koji su zaduženi za dostavljanje informacija po zahtjevima pojedinaca, organizacija ili medija nisu bili najspremniji da odgovore na pravi način na zahtjeve koji su pristizali u njihove institucije. Ostala je uvrežena praksa čuvanja tajni i otežavanja pristupa informacijama. S druge strane i građani, novinari i aktivisti nevladinih organizacija nisu često koristili ovaj zakon iz mnogih razloga (nedovoljno su bili upoznati s odredbama zakona, načinu kako se podnose zahtjevi ili nisu imali povjerenja u institucije koje bi trebalo da obezbjede informacije).Sada već možemo slobodno reći da je Zakon o slobodnom pristupu informacija jedan od najčešće,uslovno rečeno, ,,korištenih’’ zakona u Crnoj Gori,što je jako dobro I važno,pogotovo za watch-dog organizacije.

Javna uprava je umnogome napredovala zahvaljujući upravo ovom zakonu I u zadnjih nekoliko godina imamo situaciju u kojoj je bezmalo 100% zahtjeva na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama pozitivno riješeno.

Svakako,potrebno je dodatno promovisati korištenje ovog zakona jer je on jedan od najvažnijih zakona za nvo sektor pa će Institut za socijalnu I obrazovnu politiku ubuduće uložiti dodatne napore kako bi povećali nivo znanja o ovom zakonu.

Moderator predavanja je bio direktor Instituta Mitar Radonjić.

Prijavite se na Newsletter!